Museum
Community

Daugavpils 10.vidusskolā skan Stroka tango – Rotko krāsās

Š.g. 6.novembrī Daugavpils 10.vidusskolas 10. – 12.klašu skolēni pulcējās skolas aktu zālē uz tematisko pasākumu „Stroka tango – Rotko krāsās”, kas turpināja skolas darbošanos ASV vēstniecības Latvijā un Izglītības Attīstības centra atbalstītajā projektā „Rumbula' s Echo and Beyond: Amplifying Holocaust Education”.

Visus klātesošos pasākuma sākumā uzrunāja Daugavpils Ebreju biedrības pārstāvis vēsturnieks Josifs Ročko, kurš pastāstīja par ebreju kopienas vēsturi Daugavpilī, par ievērojamajiem šīs tautas pārstāvjiem, kas dzīvojuši Daugavpilī dažādos laika posmos. Spilgtais, humora un vitāla spēka pilnais I.Ročko vēstījums ļāva klātesošajiem novērtēt viņa stāstītāja talantu un patieso lepnumu par savu tautu.

Pasākuma laikā projekta dalībnieki pastāstīja saviem skolasbiedriem par triju izcilu Daugavpilī dzimušu ebreju izcelsmes mākslinieku dzīvi un daiļradi. Stāstījumu par Solomonu Mihoelsu papildināja dokumentāli kadri, kuros izcilais aktieris un režisors komentēja savu darbu teātrī. Pēc tam katras klases pārstāvis varēja iejusties S.Mihoelsa visslavenākā atveidotā literārā tēla – karaļa Līra – lomā, lasot fragmentu no Šekspīra lugas.

Par Oskaru Stroku, Eiropas tango karali, stāstīja ne tikai skolēni, bet arī O.Stroka mūzika, kas nespēj atstāt vienaldzīgu nevienu. Stāstījums par mūzikas studijām mijās ar atmiņām par komponista sarežģītajām attiecībām ar tajā laikā valdošo padomju iekārtu. Šīs pasākuma daļas noslēgumā skolēni tika aicināti piedalīties tango dejas meistarklasē. Jaunieši labprāt izmēģināja savus spēkus emocionāli spilgtās dejas soļu apguvē.

Trešais mākslinieks, kura vārds ir zināms visā pasaulē, Daugavpilī pavadīja vien savas dzīves pirmos desmit gadus. Marka Rotko dzīves epizodes mijās ar viņa darbu reprodukciju attēliem. Vidusskolēni uzzināja, kuru gleznotāju daiļrade iespaidoja M.Rotko māksliniecisko gaumi, kā dzīves realitātes nepieņemšana atspoguļojās mākslinieka darbos. Gleznošanas meistarklasē skolēni savas emocijas izteica ar krāsu starpniecību, veidojot „savus” Rotko darbus. Visus meistarklases dalībniekus patiesi saviļņoja jaunrades prieks.

Projekts turpinās. Kopā ar Daugavpils 10.vidusskolas skolēniem projektā piedalās vidusskolēni no Sabiles, Brocēniem, Valmieras un Smiltenes. Nākamais darba posms paredz skolu pārstāvju tikšanos un pretendentu atlasi braucienam uz ASV, kur turpināsies projekta tēmas izpēte.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils 10.vidusskolas
vēstures skolotāja
Renata Repina
www.izglitiba.daugavpils.lv

Daugavpils 10.vidusskolā skan Stroka tango – Rotko krāsās